Defecte ale instalatiilor electrice

Electrician autorizat ANRE

Defecte ale instalatiilor electrice!

Electricianul autorizat spune...

In timpul exploatarii, instalatiile electrice trebuie sa functioneze la parametrii pentru care au fost concepute si construite. Aceasta nu este posibil decat in conditiile in care instalatiile electrice sunt sub un permanent control. Controlul este necesar, deoarece, in timp, partile componente ale unei instalatii electrice se uzeaza in mod natural :

Defecte ale instalatiilor electrice Verificari pram Bucuresti

Electrician autorizat instalatii electrice

Verificati instalatiile electrice, periodic, pentru a evita catastrofe!

Nu ezitati, verificarea periodica a instalatiilor electrice. Verificarile trebuiesc realizate doar cu personal calificat si autorizat ANRE.

startup 1

Tipuri de defecte in instalatiile electrice

1. Intreruperea circuitului electric

Daca se considera ca nu exista tensiune la barele tabloului electric, cauzele pot fi :

– topirea sigurantei fuzibile datorita unui scurtcircuit. Patronul sigurantei fuzibile se inlocuieste numai dupa ce este inlaturata cauza care a provocat topirea. Pentru aceasta, se urmareste traseul circuitului electric, cautandu-se locul unde s-a produs scurtcircuitul. Se reface legatura electrica, se schimba siguranta fuzibila si se repune sub tensiune. De cele mai multe ori, scurtcircuitul are loc chiar la bornele receptorului, datorita desprinderii uneia dintre legaturi ;

– slabirea unei legaturi electrice, executata fie prin lipire, fie prin strangere cu filet. In primul caz se reface lipitura (de regula acestea se afla in doze), iar in al doilea caz se strange surubul. Depistarea legaturii desfacute se face din aproape in aproape, pornind de la tabloul electric catre cuptor. Pentru acesta se foloseste detectorul de tensiune sau o lampa de control ;

– scoaterea din functiune a receptorului alimentat. In acest caz se verifica rezistenta receptorului cu ohmmetrul sau, daca este posibil, se incearca functionarea lui la o alta sursa de tensiune. Daca este defect receporul, acesta se inlocuieste sau se repara, in functie de defectiunea pe care a suferit-o.

  1. Defectulde izolatie

Acest defect apare datorita imbatranirii izolatiei conductelor electrice. Cele mai expuse sunt conductele solicitate la variatii mari de temperatura. Defectul de izolatie nedepistat la timp conduce la intreruperea circuitului electric, datorita unui scutcircuit, sau poate provoca

electrocutarea (prin atingere directa sau indirecta). Izolatia defecta se observa cu ochiul liber in timpul verificarilor zilnice sau prin masurari ce se efectueaza inainte de darea in functiune, dupa ce a avut loc o interventie mai importanta la instalatia electrica.

Portiunea defecta se inlocuieste.

  1. Defectul in tabloul electric

Aceste defecte pot fi datorate unor multitudini de cauze, cum ar fi : supraincarcarii, scurtcircuite prelungite, lovituri mecanice, incendii, etc. Cele mai frecvente defecte care pot aparea la un tablou electric sunt :

– slabirea unei legaturi electrice dintr-o clema sau borna de prindere. In acest caz se strang suruburile;

– deteriorarea clemelor de prindere. Se inlocuiesc clemele respective si se refac legaturile electrice;

– deteriorarea unor aparate electrice (de comutare, de protectie, semnalizare, etc.). Se identifica aparatele defecte, se desfac din tablou si se inlocuiesc cu altele noi (sau cu aceleasi aparate, dupa ce au fost reparate) de acelasi tip si dimensiune ;

– deteriorarea izolatoarelor de sustinere a barelor tabloului electric (pot fi sparte, rupte, smulse, slabite, etc.). Aceasta se intampla numai la tablourile generale mari (ale unor sectii din intreprinderi, cladiri social-administrative cu putere instalata mare). Toate izolatoarele deteriorate se inlocuiesc.

Pentru inlaturarea defectelor, tabloul electric se aduce in atelierul de specialitate. Fac exceptie numai dulapurile si panourile electrice, cat si tablourile electrice mari ce nu ar putea fi transportate.

  1. Defecte la prize

  • Principalele cauze care provoaca defecte la prizele monofazice sunt :

– supraincarcarea prin racordarea la acestea a unor receptoare de peste 2000W. Curentul mare care trece prin priza degaja o cantitate de caldura mai mare decat cea care poate fi evacuata de catre elementele componente ale prizei. De aceea, o parte din caldura dezvoltata se acumuleaza in aceste elemente, ducand la deteriorarea lor (deformarea sau topirea partilor izolatoare plastice) ;

– solicitarea mecanica repetata datorita introducerii si scoaterii fiselor din priza. Aceasta solicitare afecteaza stabilitatea prizai in doza care in timp duce si la solicitarea mecanica a conductelor de alimentare, favorizand scurtcircuitul.

  • Aceste solicitari ducla aparitiaurmatoarelor defecte :

– distrugerea partiala sau totala a prizei (topire, ardere). Priza se inlocuieste, iar pe perete, deasupra acesteia, se inscrie puterea maxima la care poate fi utilizata priza ;

– lipsa de stabilitate a prizei in doza. Se strang suruburile ghearelor de fixare a prizei in doza. Totodata se strang suruburile de la borne.

  1. Defecte la motoarele electrice trifazate asincrone

Utilizarea foarte diversa a acestor tipuri de receptoare face ca atat regimurile de functionare cat si solicitarile suplimentare la care pot fi supuse sa fie deosebit de variate.

Repararea motoarelor electrice se face numai in atelierele de instalatii electrice. Fac exceptie motoarele foarte mari care ridica probleme de trasport. La acestea, demontarea, remontarea, inlocuirea lagarelor, impregnarea, uscarea, echilibrarea se fac pe pozitia de montaj a motorului. Bobinarea sau repararea bobinajului se executa in atelier.

Electrician autorizat ANRE

Viata are prioritate!!

Flesch-Reading-Ease-Score: 1

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!